Påväg till huvudstäderna! (ja, i plural!)

Dagens plan:

1. Få i Emil  lite frukost.
2. Slänga i lite packning i en väska.
3. Bege sig in till Oslo och luncha med min syster.
4. Ta tåget till Stockholm!!

:)


Syster-liten på besök!

Jepp-jopp. Imorse anlände min lillasyster med nattbussen från Malmö. Äntligen. Nu ska vi ha flera systerdagar med julhandla, julbaka, julpyssla, julpynta och julfika på schemat. Idag har vi varit på en minitur ner till centrum och ätit våfflor med socker & sylt i soffan till middag. Kan jag klaga? Nej! Det bästa av allt är nog ändå att när hon åker härifrån på måndag så är det inte tillbaka till skåne hon ska. Istället har hon en månads jobb på Osloavdelningen till det företaget hon jobbar hos framför sig, med en gratis lägenhet i centrala Oslo. Om jag tänker hänga där mycket? Gissa!


En mycket, mycket, mycket liten Emil - för ganska exakt ett år sen!


Dagistitt!

Jag hade verkligen super-super-förväntingar till dagiset idag. Det ser så otroligt fint ut från utsidan och jag hade nästan redan skickat in en söknad. Men efter att ha varit där: mjaaa. Jag är tveksam. Skeptisk.

+ Helt fantastiskt uteområde med massvis av skog, och allt från bål till klättervägg till balansgrejer till små hus och kojor och gud vet vad.
+ Personalen verkar urgulliga och kompetenta!
+ Man får både all mat & blöjor på dagiset (extremt ovanligt i Norge!)
+ Avdelningarna för de äldre barnen såg stora, fina och roliga ut med dockrum, kuddrum och massa spännande.

- Småbarnsavdelningen. Själva skröt det något helt kopiöst om deras upplägg. Jag tyckte det var helkorkat. Jag blev invisad i ett pytterum där det satt fyra ungar mitt på golvet. Knappt några leksaker, absolut inget stimulerande och egentligen ingenting att göra överhuvudtaget. "här är ettåringarna stort sett hela dagen". Och tvååringarna hade det inte mycket bättre.

Känns inte okej någonstans att gå till jobbet om jag vet att Emil bara ska sitta instängd i ett rum mindre än mitt sovrum hela dagen. Emil tyckte däremot att det var roligt med dagisbesök och hittade snabbt både kompisar och leksaker. Massvis av beröm fick han för att han var så trygg, tillitsfull och nyfiken dessutom.


Morgonstund har guld i mun!

Uppe med tuppen idag. Javisst; imorse kände jag mig sådär perfekt utvilad och ambitös nog att också gå upp när väckarklockan ringde. Sitter nu och njuter av de sista slurkarna från en stor latte medans jag väntar på soluppgången. Snart är det dags att gå ner och väcka Emil och göra honom klar för dagis. (!). Japp; ni läste rätt. Dagis! Okej, kanske ni tolkade fel. Vi har hur som helst bokat in en liten titt med ett mysigt litet naturdagis här i närheten. Känns helknäppt att det redan är dags för sånt, men också lite spännande.

Jag har ju blivit pinsamt bortskämd med Emils nätter sen jag startade projekt: ingen mjölk. Är fortfarande lite skeptisk till om det verkligen var mjölken som orsakade en periods kaos-nätter men faktum kvarstår: det började samtidigt som han började med mjölk och slutade samtidigt som han slutade. Nu somnar han lätt som en plätt på kvällen och jag vågar knappt berätta hur länge han sover på morgonen. Okejdå - jag måste ju skryta lite; igår sov vi till halv elva (!!!!!!!!!!!!!!). Kanske jag skulle ge mig på ett litet mjölkexperiment om någon vecka eller två och se vad som händer?


Mammas galna unge!


Hejdå mormor & bestefar!

Igår var det dags att vinka av mina föräldrar igen (helt sjukt vad dagarna går fort!). Vår sista dag tillsammans hade fått planen 1. Julmarknad på Konnerud och 2. Våfflor på Spiralen. Resultat av detta: Julmarknaden bestod endast av ett pytterum fullt av pensionärer som sålde virkade flaskvärmare (?) och caféet uppe på Spiralen (en bergstopp som man kommer till genom att åka i en jättelång tunnel som går runt-runt-runt inne i berget) var stängt. Jahapp. Och Emil var inte alls sugen på att gå skogspromenad. Nehepp. Istället åkte vi hem, åt taco och tittade på film. Tycker vi fick det väldigt mysigt ändå - trots allt.

Nu toktvättar jag genom alla lakan efter alla besök på sista tiden (fler-dags-projekt när man saknar torktumlare..), för på torsdag kommer min lilla lillasyster hit och då borde det ju faktiskt finnas något rent.


Spännande att hjälpa bestefar med brasan!


På cykelutflykt!


Utöya

Idag har vi varit på en liten bilrunda. Vi hade fått tips om att Tyrifjorden var helt sanslöst vacker - och det måste vi ju såklart titta på! När vi kom fram till fjorden så fortsatte vi köra en bit, i jakt på den perfekta picknick-platsen. Plötsligt kommer vi till ett berg av blommor, en liten ö som känns väldigt bekant och en stor skylt som säger "utöya".

Måste säga att det var både mäktigt, skrämmande och lite overkligt att se ön där en helt vansinnig man gick runt med automatvapen och skjöt ihjäl dussintals barn och ungdomar för bara några månader sedan. Plötsligt blev allt så mycket mer verkligt. Hur kunde något sånt hända? I lilla Norge. Bara en halvtimmes körning ifrån mitt och Emils hem.

Skänker en extra tanke till alla omkomna ikväll, och deras familjer. Samt en förbannad önskan om att äcklet blir långsamt torterad och hackad i småbitar såfort han anländer till fängelset. Ibland är jag nästan för dödsstraff. Men för vissa är en snabb tur i elektriska stolen inte ens tillräckligt.  


Besöken avlöser varandra!

Pappabesöket i förra veckan gick helt ok. Eftersom att jag inte gick in med några gigantiska förväntingar om att han helt plötsligt skulle bete sig som den perfekta pappan, så behövde jag inte heller bli besviken. Det var lite upp & ner. Sådär som det brukar vara. Och han fick åka hem en dag tidigare än planerat. Har blivit lite hårdare med vilket slags beteende som är ok i mitt hem, och framför min son, och vad som inte är det.

På fredagen fick Emil leka en liten pyttestund med sin pappa innan det var dags för sängen. Resten av kvällen spenderades med hamburgare i soffan framför en film. På lördagen var det dags för projekt: hämta hem soffan (hurra, hurra, hurra!!!), och sen fick jag en (helt galet fantastisk) barnfri kväll medans Jonny hade lite pappa-son-ensamtid. Och på söndagen blev det som sagt hemresa igen för pappan.

Nu i dagarna har jag mina föräldrar på besök (hektisk höst - minst sagt!) och vi myser med promenader, god mat och lite småutflykter. Nu är de ute på en liten tur med Emils födelsedagscykel - tvivlar inte på att han är toknöjd med den aktiviteten!!!

(och just nu kunde jag befunnit mig på ett lyxhotell i Barcelona och legat och druckit dyr champagne i en vit säng på taket - helt gratis. men det gör jag inte. dum som jag är..)

Pappabesök nr 2

Idag är en stor dag i Emil-liv för inte bara fyller han 13 månader (hurra, hurra!) utan dessutom kommer hans pappa på besök. En liten detalj sådär i farten är i och för sig att Emil inte har en aning om att hans pappa kommer, eller förmodligen ens minns att han existerar! Men ändå.

Med tanke på det så fick jag också ställa in mina stora ute-kvälls-planer för ikväll. Jonny kommer vid sextiden. Emil lägger sig sju. Det är helt enkelt inte ens halvrealistiskt att tro att Emil kommer känna tillräcklig tillit för sin pappa efter en timme, ifall han skulle vakna på natten. Får satsa på en filmkväll hemma med take-out-mat och chips istället och kanske ett lite större äventyr imorgon!

(tycker livet är ganska så bra ändå)


Däckad på köksgolvet..

Stackars liten! Ibland kan det vara svårt att hålla sig vaken helt till middags-vilan klockan ett..



Hemma igen!

Huff & hej vad tiden går! Har knappt varit hemma någonting den senaste veckan, förutom en sväng i fredags när jag forslade iväg gamla soffan. Men om man får välja på ett mysigt hem med soffa, eller ett ganska mysigt hem utan soffa så blir det ju faktiskt inte så väldans svårt. Men fint har vi haft det!

Och Emil har varit superdukig med att sova på nytt ställe. Han hade en liten småkrisig (läs: fruktansvärt monsteraktig) period när vi kom hem från Malmö då han vägrade sova själv, vaknade femtio gånger (nåja, men många!) per natt och bara ville somna om i stora sängen.
Peppar, peppar, men den fasen verkar vi åtminstone ha klarat oss igenom. Det borde faktiskt firas lite!!!

 

Lasagne till frukost är faktiskt ganska oslagbart..


Hejdå skruttsoffa!

Idag har mitt vardagsrum haft tre olika möbleringar. Detta är för att....MIN NYA SOFFA ÄR FÄRDIG! Eller alltså; den står på ett lager nånstans och jag har inte riktigt funderat ut hur jag ska få hem den än. Men nu har det åtminstone varit två män här och plockat ner den gamla äckel-baby-spya-soffan i smådelar. Imponerad som tusan över att den gick att bli av med så fort. Trodde jag skulle få kämpa. Men nejdå. På bara någon timme hade flera hundra varit inne och tittat på min bortskänkes-annons, och jag var fullständigt nerringd/sms-ad/mailad.

Så ikväll har jag & Emil invigt den nya (obs: väldigt tillfälliga) madrass-soffan med att fredagsmysa till fem myror är fler än fyra elefanter, och nu hör jag nästan hans små snarkningar hela vägen upp till övervåningen. Dags att plocka fram ostbågarna!


Dagens förvandling i bilder:

1. Den fula gamla soffan.



2. Väldigt, väldigt tomt...


3. Så-länge-madrass-mys-hörnan!!



RSS 2.0